הידעתם שכמעט בכל מזון שאתם אוכלים יש מרכיב שנקרא "תוסף מזון"? שכל יעודו הוא לגרום לכם הצרכנים להתרשם ממנו על ידי הוספת צבע, ריח, וטעם עזים לאותו מוצר, ובכך לגרום לכם לרצות לקנותו ולאכולו?
הסופר מרקטים של היום מהווים פיתויים רבים לצרכן, סביר להניח שאם באתם ממוקדים למטרת הקנייה שלכם, בדרך לקופה תמצאו עצמכם מוסיפים עוד כמה מרכיבים לעגלה.
האם חשבתם לרגע מה מכיל האוכל שאתם קונים?!
תוספי מזון, לא רק שאינם מועילים לבריאותינו, אלא שיכולים ממש להזיק ולגרום לבעיות בריאותיות רבות, דוגמאות: אלרגיות: פריחות, גירודים, ונזלות, כאבי ראש, מגרנות, כאבי ווסת, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, חולשה, עייפות כללית, ואפילו סרטן.
אומנם לכל תוסף כזה יש את התקנים המחמירים שלו לגביי הכמות המותרת באותו מזון, אך ישנן ארבעה בעיות מרכזיות: 1. הכמויות לא רשומות על המזון, כך שאדם שצרך תוסף ממזון שאכל, לא ידע כמה סך הכל תוסף אכל במשך כל היום מכל מיני מזונות. 2. ברב המקרים אותו תוסף כלל לא מצויין על אותו מזון, כך שהצרכן גם לא יודע מה הוא אוכל מלבד מה שגלוי לו לעין. 3. לפעמיים רשום על המוצר את התוסף שהוכנס לאותו מוצר מזון (למשל: "חומרי טעם וריח") מבלי לציין באילו חומרים הישתמשו, ישנם עשרות אם לא מאות חומרים כאלו שחלקם מזיקים יותר וחלקם מזיקים פחות אך הדבר המותיר את הצרכן מבלי לדעת כלל מה הוא אוכל וכמה מסתכן. 4. כבר שמענו לא פעם על חריגות בתקנים – מה שגורם לנו לחשוב, איך נדע בעצם מה לקנות?
אם אתם שואפים לבריאות טובה ואכפת לכם מה אתם אוכלים, אולי המאמר הזה יעשה לכם סדר:
מזון שצבעו עז: פירות יבשים, זיתים, גלידות, ארטיקים, מסטיקים, סוכריות, דגים משומרים ומלוחים, נקניקים, משקאות מוגזים ולא מוגזים, מעדנים, לחמים, לחמניות, רטבים, קליפות מסויימות של פירות טריים.
מזון שריחו עז: תבלינים, אבקות מרק, גלידות, ממתקים, חטיפים, מנות מוכנות.
מזון שטעמו עז: פירות יבשים, גלידות, ארטיקים, מסטיקים, סוכריות, משקאות מוגזים ולא מוגזים, מעדנים, תבלינים, אבקות מרק, ממתקים, חטיפים, מנות מוכנות, רטבים.
כל המזונות הללו ועוד, מכילים תוסף מזון במטרה זו או אחרת, כדי לגרום לכם להתאהב במוצר ולחזור לקנותו. המרכיבים במזונות הללו מגוונים, ומתחלקים לאותם קטגוריות שמניתי מעל.
תוסף המזון הנפוץ ביותר הוא כנראה צבעי המאכל, בהם משתמשים בהרבה סוגי מזון שלכאורה נראים תמימים, ולא מכילים סוכר.
מזון שצבעו עז בדרך כלל יכיל צבעי מאכל מלאכותיים או גופרית, לדוגמא: הידעתם שזיתים שנקראים "זיתים מושחרים" הם זיתים שנצבעו בגופרית? הצבע האמיתי של זית שחור הוא בכלל מעורב בגוונים משתנים של חום, בורדו ומעט שחור ולא שחור נקי וחלק.
הידעתם שדג מלוח ורוד בצבע עז הוא בכלל לבן או ורוד מאד בהיר? הוא נצבע בצבע ורוד על מנת למשוך את הצרכן לקנותו. כך גם הסלומון ונתחי הבקר – אם צבעם עז, סימן שלא מדובר בצבעם המקורי.
הידעתם שפירות היבשים מכילים גופרית? גופרית מחזקת את הצבעים של הפירות ומשמרת אותם, כך שמשמש כתום בצבע עז לו היתרגלנו, צבוע ואינו מזכיר את הצבע המקורי שהוא משולב עם כתום מאד כהה, חום ושחור.
הפתרון – לקנות אורגני, גם אם יקר יותר, כך תדעו כי רב המוצרים האורגניים שמשווקים באריזות לא יכילו מרכיבים נוספים מלבד מה שרשום ויש יותר סיכוי שאם שמים צבעי מאכל הם יהיו טבעיים כמו צבע מאכל אדום מסלק או צבע מאכל כתום מגזר וכן הלאה...
נכון שגם באורגני יש לא מעט חריגות ושקרים, ונכון שאי אפשר למנוע לגמריי את החשיפה למרכיבי מזון שאינם רצויים, אך בהחלט ניתן למזער את הנזק עם מודעות ומוצרים חלופיים, ולשים לב ללוגויים של המכון לבקרה ואיכות – IQC על גביי האריזות האורגניות כדי לוודא שאכן מדובר במוצר שנבדק.
בברכה,
נטלי שוינקלשטיין נטורופתית N.D
להרצאה מורחבת אודות תוספי מזון, והטריקים בתעשייה ניתן להיכנס ל"צור קשר" להירשם על ידי שליחת טופס.
|