שמות נוספים לויטמין: בטא-קרוטן, אטרטינאט, איזוטרטינואין, חומצה רטינואית, רטינול, טרטינואין.
ויטמין A חיוני לצמיחה תקינה ולבניית עצמות ושיניים אצל ילדים. הוא דרוש לראייה תקינה ולמבנה של תאים.
ויטמין A שומר על בריאות העור ומגן על ריריות הפה, האף, הגרון, הריאות, מערכת העיכול ודרכי השתן בפני זיהומים. כמו כן נחוץ ויטמין A לפוריות הגבר והאישה.
מקורות מהמזון לויטמין A:
ירקות ירוקים, ירקות ופירות צהובים וכתומים, אגוזים.
רוב סוגי התזונה מספקים ויטמין A בכמות הדרושה. עם זאת, תזונה דלה במיוחד בשמן או בחלבון עלולה להביא למחסור, לכן חשוב לאכול הרבה קטניות, ירקות ושמן זית כתית מעולה.
תוספות עשויות להועיל לאנשים עם מחלות מסוימות של המעי: ציסטיק פיברוזיס, חסימת צינורות המרה, סוכרת ופעילות יתר של בלוטת התריס וכן לאנשים המקבלים טיפול ממושך עם תרופות מורידות שומנים בדם מכיוון שתרופות אלה מפחיתות את ספיגת ויטמין A מהמעי.
איך יודעים אם חסר ויטמין A?
עיוורון לילה הוא תסמין מוקדם של מחסור בויטמין A.
תסמינים אחרים כוללים עור יבש וגס, איבוד התיאבון ושלשול כרוני. התינגודת לזיהומים פוחתת ועלולים להופיע יובש ודלקות בעיניים.
מחסור חמור עלול לגרום כיבים בקרניות, עצמות ושיניים חלשות.
סיכונים בנטילה ארוכת טווח:
נטילת כמות עודפת לתקופה ממושכת עלולה לגרום כאב ראש, בחילה, שלשול, יובש וגרד בעור, נשירת שיער ואיבוד התיאבון. גם עייפות ואי-סדירות של הווסת הם תסמינים שכיחים.
במקרים קיצוניים עלולים להופיע כאבים בעצמות והגדלת הכבד והטחול.
מינון גבוה של בטא-קרוטן עלול לצבוע את העור בכתום, אך אין בכך סכנה.
נטילת ויטמין A לאורך זמן יכולה לגרום בהריון למומים ביילוד.
מינון במצבי חסר:
במצבים של מחסור קשה אצל מבוגרים וילדים מעל גיל 8 מטפלים עד 50,000 יחידות, עד שרמת הויטמין בדם חוזרת לתיקנה. לנשים בהריון ובהנקה לא מומלץ לנטול תוספת של ויטמין A, אלא אם יש חסר קשה. אין לנטול תוספת ויטמין זה ללא המלצת נטורופת/ית.
|