ויטמין B6 (פירידוקסין) תפקיד חשוב בפעולותיהם של אנזימים רבים. הוא חיוני לפירוקם וניצולם של חלבונים, פחמימות ושומנים מהמזון, לשחרור פחמימות המאוחסנות בכבד ובשרירים לצורכי אנרגיה ולייצור של ניאצין (ויטמין B3 ). פירידוקסין דרוש לייצור תאי דם אדומים ונוגדנים, לעור בריא ולעיכול תקין. הוא חיוני גם לתפקוד תקין של מערכת העצבים המרכזית של הורמונים אחדים.
מקורות מהמזון לפירידוקסין:
דגנים מלאים ונבט חיטה עשירים בפירידוקסין. גם בננות, אבוקדו ותפוחי אדמה הם מקורות טובים לויטמין זה.
תזונה מאוזנת מספקת בדרך כלל את הכמות הדרושה של פירידוקסין אך בשל התזונה המודרנית חסר בויטמין זה יותר נפוץ מבעבר. בנוסף מיוצר ויטמין זה בכמויות קטנות על ידי חיידקים השוכנים במעי.
תוספות מומלצות גם למניעה או לטיפול במחסור הנובע מאלכוהוליזם או מטיפול בתרופות כגון פניצלאמין והידראלאזין.
תוספות פירידוקסין עשויות לסייע בהקלה מדיכאון הנגרם על ידי מחסור בויטמין זה אצל נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן וכן לסייע בהקלת בחילות הבוקר אצל נשים הרות.
פירידוקסין במנות גדולות עשוי לשפר מקרים מסוימים של חסר דם (אנמיה). בנוסף, נותנים פירידוקסין בעת טיפול בתרופות מסוימות נגד שחפת.
איך יודעים אם יש חוסר?
מחסור בפירידוקסין עלול לגרום חולשה, גריות, עצבנות, דיכאון, בעיות בעור, דלקות בפה ובלשון וסדקים בשפתיים. אצל מבוגרים עלולה להופיע אנמיה. אצל תינוקות עלולים להופיע פרכוסים.
סיכונים בנטילה ממושכת:
שימוש ממשוך במינון יומי מעל 500 מ"ג עלול לגרום נזק למערכת העצבים, והוא מתבטא באי-יציבות, קהות חושים וסרבול בכפות הידיים.
מינון לטיפול בחוסר:
המינון נקבע באופן אינדיבידואלי על פי אופי וחומרת המצב. באופן כללי נותנים מינון של 5 - 25 מ"ג ליום.
מינון יומי של 50 מ"ג בשלוב עם ויטמינים אחרים מקבוצה B, עשוי להקל על תסמונת טרום-וסתית PMS.
|