שמות נוספים: טוקופרול
ויטמין E טבעי מופיע בתוספי התזונה כ-D-AIPHA
ויטמין E סינטטי מופיע בתוספי התזונה כתרכובת DL-AIPHA
ויטמין E נחלק לשתי קבוצות:
קבוצת הטוקופרולים וקבוצת הטוקוטריאונולים. כל קבוצה של ויטמין E מונה ארבעה תרכובות. במרבית תוספי התזונה של ויטמין E אין את קבוצת הטוקופרולים.
כאשר נוטלים לאורך זמן קבוצה אחת של טוקופרול ללא שאר התרכובות עלולה להיווצר חסימה בספיגתם של טוקופרולים אחרים המתקבלים מהמזון.
חשוב לצרוך ויטמין E טבעי ולא סינטטי. השפעתו הבריאותית משמעותית יותר והתוסף יעיל הרבה יותר. צורתו הסינטטית של ויטמין E מופקת לרוב מנפט והטבעי משמן צמחי.
ויטמין E חיוני למבנה בריא של התא, להאטת ההשפעות של תהליך ההזדקנות על התאים, ולפעילויותיהם של אנזימים רבים. ויטמין E מגן על הריאות ועל רקמות אחרות מנזק הנגרם על-ידי חומרים מזהמים. כמו כן הוא מגן על תאי הדם האדומים מהרס על-ידי רעלים הנמצאים בזרם הדם. ויטמין E גם מעורב בייצורם של תאי דם אדומים וביצירת אנרגיה בלב ובשרירים ונחשב לאנטי אוקסידנט חזק.
מקורות מהמזון לויטמין E:
שמנים ממקור צמחי (שמן זית, שמן זרעי ענבים, שמן גרעיני דלעת) מהווים מקור טוב של ויטמין E. מקורות אחרים עשירים בויטמין זה הם ירקות ירוקים, אבוקדו, דגנים מלאים, זרעי פשתן, שומשום מלא וגרעינים שונים, ונבט חיטה.
תזונה מאוזנת מספקת את הכמויות הדרושות של ויטמין E, אך עקב התזונה המודרנית להרבה אנשים יש חסר בויטמין.
אנשים הצורכים כמויות גדולות של שומנים רווים ממזון מן החי + אנשים שצורכים שמנים מזוככים + מחממים אותם בטמפרטורות גבוהות, עשויים להזדקק לתוספות.
תוספות של ויטמין זה מומלצות גם לפגים ולאנשים הסובלים מספיגה לקויה מהמעי עקב מחלות דלקתיות כמו קרוהן, קוליטיס, או צליאק, ממחלת כבד או מציסטיק פיברוזיס.
איך יודעים אם חסר ויטמין E?
מחסור בויטמין E מוביל להרס תאי דם אדומים ולאנמיה אשר תסמיניה הם חיוורון, עייפות, קוצר נשימה ודפיקות לב.
אצל תינוקות גורם מחסור בויטמין לאגירת נוזלים.
עודף של ויטמין E:
השפעות מזיקות הן נדירות, מנות גדולות ולאורך זמן עלולות להפחית את הפסיגה של ויטמינים A, D ו- K מהמעי.
יש לזכור כי ויטמין E נאגר בגוף מתפנה בקושי רב ועל כן יש לנטול אותו רק בהמלצת נטורופת/ית.
מינון לטיפול בחסר קשה:
200-3000מ"ג ליום.