זרחן הוא מינרל חיוני למבנה ותפקוד הגוף. נפוץ מאוד וקשה למצוא בו חסר. אך עקב התזונה המודרנית ניתן למצוא בו עודף, היכול להוות גורם סיכון לאוסטאופורוזיס ובעיות ספיגה של מינרלים אחרים כמו ברזל.
תפקיד זרחן:
1. משתתף ביצירת עצמות, שיניים וממברנות, יש ל זרחן חשיבות למוליכות החשמלית שבין התאים, בגלל היותו מרכיב ביצירת ממברנות. מנגנון - גורם להפרשת PTH שהוא אחראי להפרשת זרחן מהגוף וליציאת סידן מהעצם. 2. משפעל ויטמינים מקבוצה B לקו-פקטור ובכך מעלה את האנרגיה. 3. מהווה חלק ממולקולת ATP ולכן חשוב ביצירת אנרגיה. 4. משתתף בסינתזת חומצות גרעין DNA, RNA.
סימני חסר בזרחן:
מאוד נדיר. בלבול מנטלי, חולשה, אובדן תאבון, עצבנות, קשיים בדיבור, עמידות ירודה לזיהומים, רככת עצמות.
מינונים מומלצים ורעילות:
צריכה יומית מומלצת: 800 מ"ג. רעילות:במינונים של מעל 1 גר' ביום: שלשולים, הסתיידויות אברים ורקמות רכות, פגיעה בספיגת ברזל, אבץ, סידן, מגנזיום.
מקורות במזון לזרחן:
זרחן נמצא בשמרים, משקאות קלים כמו קולה ומותססים אחרים, מזון מעובד כמו חטיפים למינהם, דגנים מלאים, מוצרי סויה מעובדים, אגוזים, שקדים, פירות יבשים, קטניות, שומשום, גרעיני דלעת וחמניה.
כאשר אוכלים את הזרחן ממקורותיו הטבעיים אין בעיה של עודף. אך כאשר צורכים אותו ממזונות מעובדים ולא טבעיים כמו משקאות קלים, חטיפים ועוד יכול להיווצר חוסר איזון בין זרחן לסידן ולהוות גורם סיכון לאוסטאופורוזיס.
אינטראקציה עם מינרלים אחרים:
1. חייב לבוא באיזון עם מגנזיום וסידן - הדבר החשוב ביותר לגבי מינרל זה. 2. כשיש חסר משמעותי בזרחן יש צורך להשלים אותו עם אשלגן, אבץ ומגנזיום, כי מצאו שתמיד החסרים הנ"ל יגיעו ביחד. 3. ויטמין D מעלה אפקטיביות של זרחן (ויטמין D חסר להרבה מהאוכלוסייה, היני ממליצה לבצע בדיקת דם).
|