ישנן כמה נגזרות לפחמן: פחמתי (קרבונט), ציטרט, פוספט, אוקסלט, גלוקונט והידרוקסילט. הנגזרת הנספגת ביותר היא הציטרט.
האוקסלט גורם הכי הרבה לאבנים בכליות. הספיגה של הסידן מושפעת מחומציות מתאימה במעיים, נוכחות ויטמין D, פעילות ותנועתיות תקינה של מערכת העיכול ויחס שווה בין סידן וזרחן בתזונה.
סידן חיוני לכל תאי הגוף. 99% מהסידן נמצא בעצמות ובשיניים.
סידן עוזר בבקרה על אנזימים המשתתפים בקרישת דם ומאפשר התכווצות תקינה של השרירים. בכיווץ השריר יש גירוי עצבי שגורם להכנסת יונים לתוך תעלות הציטוזול. הציטוזול פותח את המאגרים של הסידן שקיים בסרקופלזמיק רטיקולום (מבנה בשריר) וגורם לשפעול מנגנון הכיווץ. הסידן מפעיל בכל שריר את החלבונים האנזימתים קלמודולין וטרופונין. הטרופונין עושה את הכיווץ עצמו וקלמודולין משפעל אנזימים המפרקים גליקוגן ליצירת אנרגיה לצורך כיווץ.
הסידן משתתף בהעברת פולסים עצביים (נוירוטרנסמיטורים) בין עצב לעצב ובין עצב לשריר ומשתתף בבקרה על לחץ הדם.
ישנם בגוף מנגנוני פיקוח כדי לשמור על רמת סידן מאוזנת בדם. בלוטת הפרהתירואיד, ויטמין D וקלציטונין. הקלציטונין מעלה ריכוז של סידן בדם . יש לקלציטונין אתרי קשירה בכליות ובעצמות ובמערכת העצבים המרכזית. ויטמין D גורם לספיגה אקטיבית של סידן במעיים ומונע הפרשה מוגברת של סידן בשתן. ויטמין D מפעיל חלבון שנמצא בתוך מערכת העיכול הנקרא קלבינדין. להרבה מהאוכלוסייה חסר ויטמין D היני ממליצה לבצע בדיקת דם.
לעפרת וקדמיום, מתכות רעילות לגוף, יש מטען זהה לזה של סידן וזו הסיבה שאנשים שמעשנים הקדמיום שוקע בכליות, הוא נקשר לאתרי הסידן. סידן הוא האלמנט החמישי הנפוץ בעולם אחרי ברזל, אלומיניום, חמצן וסיליקון. אפשר למצוא סידן באבני גיר, שיש. בצומח ריכוז הסידן מאוד גבוה בעלים.
רעילות עלולה להגרם מעודף ויטמין D והסימפטומים הם היפרקלצמיה (עודף סידן), ירידה במתח השרירים, עצירות, כמות שתן מוגרבת, בחילות, בלבול, ואבנים בכליות.
ישנם מרכיבים תזונתיים שמונעים ספיגה כגון חומצה פיטית וחומצה אוקסלית. חומצה אוקסלית נמצאת בתרד, בטטה ושעועית. חומצה פיטית נמצאת בזרעים כגון שומשום אך איני נוטה להחשיב את מרכיבים אלו כבעיתיים מאד בספיגת הסידן. מזון שמפריע בעיקר לספיגת הסידן הוא מזון עתיר בחלבונים. ולכן דווקא מוצרי חלב הם לא מקור טוב לספיגת הסידן.
עודפי סידן יוצרים קלציפיקציה - שקיעה של סידן בעורקי הדם. לכן עודפי סידן בתזונה היא לא נכונה ולא בריאה. יש להגביל את כמות הסידן בתוספי התזונה ולהתאים באופן פרטני. מזונות עשירים בסידן:
ירקות ירוקים, אצות, עשבי תבלין, ירקות לבנים: כרוב, כרובית, שום, קטניות מונבטות: מאש, אזוקי, עדשים, קטניות מבושלות: חומוס, שעועית, פול, סויה, אגוזים, שקדים, זרעים: פשתן, שומשום מלא, פרג, פירות יבשים, תפזו סיני, חרובים, דגנים מלאים: קינואה, דוחן, כוסמת.
תבלינים שעשירים בסידן: זעתר, רוזמרין, קימל, כורכום.
במאה גרם שומשום מלא (טחינה) יש כ-1000 מ"ג סידן בממוצע, ובאצות מיובשות 600 מ"ג סידן למאה גרם בממוצע.
מדריך תזונה עשירה בסידן - קישור בתוך האתר.
|