הכבד, איבר ייחודי המסנן רעלים מגוף האדם, מפרק אותם ומייצר מרכיבים רבים הנחוצים לפעולות חיוניות בגוף. מי שלקו בדלקות כבד, בגידולים, בצהבת וכן מי שנחבלו, חולים כרוניים, חולים לפני ניתוח ומי שסובלים מחום ממושך ולא מוסבר וגם אנשים שאוכלים לא בריא במשך שנים- נשלחים לבדיקת תפקודי כבד. הבדיקות האלה הן גם חלק מהבדיקות השגרתיות במקומות העבודה או אצל רופא המשפחה. יש לציין כי בדיקות אלו אינן מגלות מצב דלקתי התחלתי ולמעשה אם הבדיקות האלו יוצאות לא תקינות כנראה שמדובר על בעיה די חמורה בכבד (לרב מדובר בכבד שומני).
היום להרבה מהאוכלוסייה יש כבד שומני, בייחוד אצל אנשים עם עודף משקל. התסמינים כוללים: עייפות, תשישות, חולשה, כאבים בצד הבטן מתחת לחזה בצד ימין.
כבד שומני נוצר כאשר אוכלים באופן קבוע ולתקופה ארוכה תזונה המורכבת על מזונות מעובדים: חטיפים, קמח לבן, משקאות מותססים וממותקים, מרגרינה ושומני טראנס, סוכר ומזונות המכילים סוכר כמו עוגות, עוגיות, שוקולדים, פלאפל, בשרים מעובדים ושמנים, מוצרי חלב, ואלכוהול.
הכבד השומני מסכן את הבריאות, ובייחוד את הכבד עקב הדלקת הנוצרת בו.
הטיפול בכבד שומני הוא בשינוי תזונתי, והתאמת צמחי מרפא ותוספי תזונה. לרב הכבד משתקם לאחר מספר שבועות מתחילת הטיפול.
לטיפול בכבד שומני אשמח לעזור 0542037734
פוספטאזה בסיסית (נקרא גם ALP, אלקליין פוספטאז)
אלקליין פוספטאז הוא אחד האנזימים המיוצרים בכבד ומשתחרר לזרם הדם. הבדיקה, הדורשת צום של 6 שעות, מודדת את רמות האנזים. חלק מהתרופות מעוותות את תוצאות הבדיקה, ולכן יש לדווח לרופא על נטילתן.
ערכים תקינים: 44-147 יחידות בינלאומיות לליטר.
ערכים נמוכים: עשויים להצביע על תת-תזונה או על מחסור בחלבונים או על מחסור בויטמי B6.
ערכים גבוהים: עלולים להתרחש אצל חולים הסובלים ממחלות כבד, מאלכוהוליזם, מחסר דם (אנמיה), מחסימת דרכי המרה, ממחלות עצם, מפעילות יתר של בלוטת יותרת התריס (היפרפראתירואידיזם).
ALT (נקרא גם אלאנין טראנסאמינאז, SGPT)
אנזים הכבד ALT מעורב בחילוף החומרים של חומצת האמינו אלאנין, המרכיבה חלבונים בגוף. מאחר שריכוזו של האנזים גבוה בכבד, הרי שכל נזק לכבד יתבטא בשינוי רמת האנזים בדם. הבדיקה משמשת גם להערכת יעילות הטיפול במחלות כבד ולהתאמת התרופות המתאימות. האנזים ALT משמש לעיתים גם להבחנה בין סוגים שונים של צהבת הנגרמים כתוצאה ממחלות כבד.
ערכים תקינים: עד 35 יחידות בינלאומיות לליטר.
ערכים גבוהים: עלולים להצביע על מחלת כבד.
AST (נקרא גם: אספרטאט אמינוטרנספראז, SGOT)
הבדיקה נועדה להעריך את כמות אנזים הכבד AST בנוזל הדם. האנזים מצוי בעיקר בשריר הלב, בשרירי השלד, בתאי הכבד ובמידה פחותה יותר גם ברקמות אחרות בגוף.
ערכים תקינים: עד 35 יחידות בינלאומיות לליטר.
ערכים גבוהים: עלולים להופיע אצל חולים הסובלים מאחת או יותר מהבעיות הבעות: מחלת כבד, אנמיה המוליטית (מצב שבו קיים הרס של כדוריות הדם), זיהום, התקף לב, כוויות חמורות, נזק לשריר. ערכים גבוהים של האנזים עלולים להופיע בזמן ההריון או לאחר פעילות גופנית, אך במקרים אלה אין הם מצביעים בהכרח על בעיה.
GGT (נקרא גם גאמא גלוטאמיל טרנספפטידאז, גאמא- GT)
האנזים GGT מצוי בכמויות גבוהות בכבד, בדרכי המרה המצויות מאחורי הכבד ובכליות. בניגוד לאנזים אלקליין פוספטאז) ALP (העולה גם בעת מחלות עצם, האנזים GGT ייחודי יותר לכבד).
ערכים תקינים: עד 51 יחידות בינלאומיות לליטר.
ערכים גבוהים: עלולים להופיע אצל חולים הסובלים ממחלת כבד, מכשל לבבי ומחסימה בדרכי המרה.
Bilirubin (נקרא גםBIL TOTAL , בילירובין כללי)
בילירובין הוא תוצר פירוק של המוגלובין - המולקולה הקושרת חמצן בתוך הכדוריות האדומות. בדיקת בילירובין מבוצעת לרוב לאיתור מחלת כבד, מחלה בדרכי המרה או מחלת דם. יש לצום לפחות 4 שעות לפני הבדיקה.
ערכים תקינים: בילירובין ישיר (שעבר דרך הכבד): 0-0.3 מיליגרם לדציליטר. בילירובין כללי (בילירובין ישיר + בילירובין בלתי ישיר שלא עבר דרך הכבד): 0.3-1.9 מיליגרם לדציליטר.
ערכים גבוהים של בילירובין בלתי ישיר: עלולים להצביע על מחלת דם - אנמיה המו - ליטית, תגובה לעירוי דם, אנמיה חרמשית, דימום נרחב ועוד.
ערכים גבוהים של בילירובין ישיר: עלולים להצביע על מחלה חסימתית של דרכי המרה או על מחלת כבד.
ערכים נמוכים של בילירובין: מתרחשים לרוב בגלל טעות מדידה - חשיפת בדיקת הדם לאור חזק, השובר את מולקולת הבילירובין. כמו כן הם יכולים להיגרם בגלל ריכוז גבוה של שומנים בדם.
ליצירת קשר עם נטלי שוינקלשטיין נטורופתית N.D היתקשרו עכשיו 0542037734
|