העצמות שלנו מחזיקות את גופינו ומגנות על האברים הפנימיים. סך הכל יש בגופינו 206 עצמות. העצמות בגופינו כל הזמן נבנות ומתחדשות בעזרת התאים האוסטאובלסטים אך גם נהרסות על ידי התאים האוסטאוקלסטים. זה הוא תהליך טבעי שקורה בעצמות כל הזמן. כל עוד יהיה איזון בין שני התהליכים הללו לא יהיה תהליך של הרס - אוסטאופורוזיס (אוסטאו - עצם פורוזיס - מחוררת/אין).
עד גיל 35 מושגת מסת עצם מירבית והיא מושפעת מכמה קריטריונים: * פעילות גופנית * מינרלים וויטמינים בכמות מאוזנת (לא גבוהה מידי ולא נמוכה מידי ומהמקורות הבריאים): סידן, מגנזיום, ויטמין די = תזונה מאוזנת ומגוונת. * מאזן הורמונלי תקין: הפרשה מספקת של אסטרוגן, כאשר אין מספיק אסטרוגן יהיה אובדן עצם. * נטייה גנטית
למרות שנהוג לחשוב כי איבוד עצם נפוץ אצל נשים, גם לגברים מעל גיל 65 יש אובדן עצם בעיקר על רקע של חסרים תזונתיים. איך נדע אם יש לנו אוסטאופורוזיס? יש שלב מקדים לאוסטאופורוזיס, הנקרא אוסטאופניה. איך נדע האם יש לנו את השלב המקדים? יהיו מחסורים במינרלים כמו סידן ומחסור בויטמין די.
ניתן לבצע בדיקה שמאתרת את השלב המקדים: בדיקת BMD אשר בודקת את הצפיפות של העצם. הערכים שמתקבלים (הם ערכי T) בין מינוס אחד למינוס שתיים וחצי זה אוסטאופניה מינוס 2.7 והלאה נחשב אוסטאופורוזיס. האם סידן במינונים שמשרד הבריאות ממליץ הוא אכן מונע אוסטאופורוזיס? הרבה מאד מחקרים מדברים על כך שעודפי סידן יוצרים קלציפיקציה - שקיעה של סידן בעורקי הדם. לכן עודפי סידן בתזונה היא לא נכונה ולא בריאה. ונוטים לאט לאט להבין ולרדת מההמלצות של אלף מ"ג סידן ומעלה ויורדים לכיוון ה-800 מ"ג ומטה. ובצדק! יש להגביל את כמות הסידן בתוספי התזונה ולהתאים באופן פרטני. גם תוספי תזונה בתרכובות לא נכונות לא יעשו את העבודה. הגוף לא סופג כל תרכובת. למשל סידן סופלאט הוא לא יעיל, סידן ציטרט נחשב לתרכובת טובה אך בעיני הכי מומלץ הוא סידן גליצינט ובמינון נמוך בהתאמה אישית.
|